U wilt in het algemeen meer weten over winterbanden, de regels omtrent winterbanden in het buitenland, wanneer u het beste kunt gaan rijden op winterbanden en welke winterbanden u het beste kunt kopen. Op onze website kunt u meer informatie vinden over bovenstaande zaken en meer.

"... winterbanden met velg kopen..."

Bent u op zoek naar inhoudelijke informatie over winterbanden, het aanbod op de huidige markt en aan welke voorwaarden winterbanden moeten voldoen? Dan bent u bij ons aan het goede adres, want wij gaan wat dieper in op deze materie en proberen u zo te helpen met het maken van de juiste keuze.

Het verschil tussen zomerbanden en winterbanden

Tussen zomerbanden en winterbanden zit een onwezenlijk verschil. Het grootste verschil zit hem in de samenstelling van de rubber. Door deze samenstelling kan de winterband beter tegen de kou en de zomerband beter tegen de warmte. Daarnaast is ook de profilering anders vormgegeven. Zo is het profiel van de zomerband breed, lang en heeft het een eenvoudig blokvormig patroon op het loopvlak. Het patroon zorgt voor extra grip doordat de wrijving met het wegdek constant en geoptimaliseerd is.

De groeven die de winterbanden typeren vervormen zodra ze in contact komen met het wegdek. Ze reageren als kleine tandjes die zich in sneeuw vastbijten waardoor de banden meer grip hebben en de auto dus meer wegligging. Ook de remweg wordt aanzienlijk korter wanneer het sneeuwt of ijzelt. Ook kunt u gemakkelijker manoeuvreren met winterbanden en komt u minder gauw vast te zitten in de sneeuw.

Een andere samenstelling van rubber

Om wat dieper in te gaan op de rubbersamenstelling kunnen we melden dat het rubber van de zomerbanden bij een temperatuur bóven 7 graden Celsius beter presteert dan winterbanden. De samenstelling van rubber bij winterbanden presteert een stuk beter bij een temperatuur ónder 7 graden Celsius. Dat heeft met name te maken met de flexibiliteit en de elasticiteit van het rubber dat gebruikt wordt voor de productie van de banden.

Het rubber van winterbanden wordt samengesteld met behulp van bepaalde grondstoffen waaronder silica. Silica zorgt ervoor dat de band flexibel en elastisch blijft bij een lage temperatuur. Er zijn nog veel mensen die denken dat winterbanden enkel voor het rijden op besneeuwde wegen, maar niks is minder waar. Zodra de temperatuur onder de 7 graden Celsius komt is het verstandig te gaan rijden op winterbanden. Winterbanden worden dan niet hard en verliezen geen grip, ze krijgen er juist meer grip door. En dat maakt de winterband in de winter superieur ten opzichte van zijn zomerse concurrent.